Danuta Kryger

Sekretarz Fundacji „Chce się żyć”. Nauczyciel z pasji i powołania. Na co dzień pracuje z dziećmi z niepełnosprawnością intelektualną w specjalistycznym, publicznym przedszkolu w Poznaniu. W swej pracy dokłada starań, by wypuszczać w szeroki świat szkolnej edukacji dzieci wyposażone zarówno w kompetencje językowe, matematyczne, ale przede wszystkim społeczne. Dokłada starań, by dziecko dotknięte niepełnosprawnością było pełnoprawnym członkiem społeczeństwa, dba o rozwój samodzielności i od lat współorganizuje wyjazdy dzieci na zielone przedszkole, gdzie przez 4-5 dni dzieci pozostają pod opieką nauczycieli i aktywnie oraz twórczo spędzają czas.

Cały czas podnosi swoje kompetencje jako nauczyciel- jest terapeutą Integracji Sensorycznej, Bilateralnej, a obecnie studiuje Zarządzanie Oświatą. Ma naturę społecznika i jest zaangażowana m. in. w organizację Charytatywnego Biegu z Misiem nad poznańską Rusałką.

Pacjentka onkologiczna z mutacją BRCA1- latem 2016 r. znalazł się w jej organizmie nieproszony lokator. Dzięki skutecznemu leczeniu dostał eksmisje, ona nowe cycki i przeogromny apetyt na życie. Na każdym kroku stara się pokazać, że choroba to tylko element, bardzo istotny, ale element a nie centrum jej życia. Głośno mówi o tym, że chorobie można znaleźć plusy i wbrew pozorom nie jest takie trudne! Mur przyjaciół, który w tym okresie był z nią każdego dnia, trwa nadal i stawia do pionu kiedy sytuacja tego wymaga. Nieoceniona rodzina. Nowe wspaniałe znajomości.

Dostrzeganie drobnostek, celebrowanie każdej chwili i otwarcie na nowe. Koncertowa dusza z zacięciem rockowym, miłośniczka wody o każdej porze roku, kocha kryminały Karkonosze i Paryż. Chce się jej żyć i kropka!